Yoast Review

Yoast is een van de bekendste SEO plugins voor WordPress. Yoast is een makkelijke manier om je on page SEO op orde te krijgen. De plugin geeft je tips over het verbeteren van je pagina en zorgt dat je pagina er in Google mooi uitziet. Is de Yoast plugin nog steeds de beste op de markt? Er zijn de laatste jaren een aantal concurrenten bijgekomen. Welke functies heeft de plugin, en zijn deze ook bruikbaar? Kun je beter de plugin van een concurrent gebruiken? Je leest het in deze Yoast review.

Yoast review logo

Yoast is de grootste SEO plugin op de markt, met meer dan 5 miljoen actieve installaties. Met de plugin krijg je een extra UI in WordPress op elke pagina en post. Je krijgt er een hoop opties bij die erg nuttig zijn voor het optimaliseren je website. Gelukkig heeft Yoast een gratis versie, waar de beste functies beschikbaar zijn.

1. Facts

Prijs

Yoast heeft een gratis versie

Yoast Premium prijs: €99 per jaar ex BTW

Beoordeling

Yoast krijgt een beoordeling van 3,2 uit 5 op Trustpilot

Overig

Yoast heeft 5 miljoen actieve gebruikers op WordPress

Yoast heeft zijn eigen Academy waar ze SEO cursussen geven

De academy is heeft meer dan 300.000 mensen geholpen met hun SEO

Yoast is een Nederlands bedrijf, opgericht door Joost de Valk

Yoast bestaat al sinds 2010

Bij Yoast werken ongeveer 140 mensen

2. De plugin installeren

Yoast is te installeren via de WordPress. Ook kun je plugin downloaden via de website van Yoast zelf. Je moet dan het .zip bestand uploaden in WordPress. Dit doe je doe door op nieuwe plugin>plugin downloaden te klikken. Op de website kun je ook de Premium versie kopen. Deze versie kost €99 per jaar.

Nadat je de plugin hebt geïnstalleerd, loop je de configurator door. Deze neemt je door de belangrijkste instellingen.

3. Yoast functies

Met de Yoast plugin krijg je op alle pagina’s en blogs de Yoast interface te zien. Deze gidst je door de instellingen heen die je kunt aanpassen. Hier kun je de meta-beschrijving, slug en seo titel aanpassen. Daarnaast geeft de plugin advies over de seo op je pagina. Ook krijg je een leesbaarheidsscore.

Ik ben Thomas, freelance SEO-Specialist. Met een doelgerichte strategie zorg ik ervoor dat alle kansen op jouw website worden benut om naar de top te klimmen in Google.

Neem contact op!

Weten wat ik voor je kan doen? Start met de gratis SEO Check!

SEO tab

Op de SEO tab kun je instellingen bewerken die effect hebben op de manier waarop Google je zoekresultaat toont. Je krijgt 4 velden waar je een aantal belangrijke dingen kunt aanpassen.

Focus keyphrase

Hier vul je het keyword of de keyphrase in waarop je probeert te ranken. In mijn blog over Google snippets is “Google snippet” het keyword. De informatie die je invult wordt gebruikt om de analyse te maken. Dus als je dit leeg laat, wordt de analyse minder waard.

Google voorbeeld

Hier kun je niets invullen. Je ziet hier alleen hoe je zoekresultaat eruit komt te zien.

SEO titel

Als je een goede titel hebt bedacht, kun je die gewoon bij WordPress bovenaan invullen. Zoals je ziet, staan er bij mij een hoop paarse blokjes in. Dit zijn variabelen die je kunt toevoegen. Met deze variabelen hoef je de titel niet opnieuw in te voeren, maar komen ze vanzelf tevoorschijn. In de instellingen van Yoast kun je zelf aangeven welke variabelen hier standaard komen te staan.

Yoast review voorbeeld

Slug

Hier kun je de slug aanpassen. De slug is een deel van de url. Hier lees je wat je het beste kan doen met de slug en andere on-page seo tips.

Metabeschrijving

De metabeschrijving is het stukje tekst wat onder de link in Google komt te staan. Dit geeft potentiële bezoekers informatie over de inhoud van je pagina. Zij maken, onder andere, op basis van deze informatie een beslissing. Ga ik wel op deze pagina klikken, of niet? De tekst die hier in staat is dus erg belangrijk. Bedenk goed wat je hier wilt zeggen en houdt het kort. Yoast geeft met de meter onderin aan of je tekst te kort, lang of precies goed is. In deze tekst kun je ook variabelen invullen, net als bij de SEO titel.

Let op, soms bedenkt Google zelf een metabeschrijving als de beschrijving die jij meegeeft volgende de zoekmachine niet goed genoeg is. Zorg dus dat je tekst niet te lang of te kort is en je de tips volgt in de plugin.

SEO analyse

Onderaan in het SEO tab geeft Yoast een SEO score aan je pagina. Zorg je ervoor dat alle bolletjes groen zijn, dan is het volgens Yoast SEO technisch helemaal voor elkaar. Helaas is dit niet altijd waar. Zoals je ziet zijn er bij mij een aantal bolletjes oranje en zelfs 2 rood. Het is niet altijd handig om alle adviezen op te volgen, bijvoorbeeld als je keyphrase niet natuurlijk past in de tekst.

Yoast review SEO analyse
Yoast review leesbaarheid

Leesbaarheid tab

In deze tab analyseert Yoast de tekst op je pagina. Daarnaast geeft de plugin advies en verbeterpunten. Deze analyse is, zeker bij lange teksten, goed om in de gaten te houden. Het gegeven advies is erg nuttig om saaie en moeilijke tekst te voorkomen.

Het is een goed idee om dit tab in de gaten te houden, maar als niet alle bolletjes groen zijn is dat geen ramp. Let met je tekst vooral op wat je wil bereiken.

Schema tab

De schema-tab voegt structured data toe aan de pagina. Deze data is onzichtbaar voor gebruikers, maar leesbaar voor zoekmachines. De informatie die Yoast hierin plaatst, geeft Google een hint over de inhoud. Je kunt uit verschillende types kiezen. Persoonlijk vind ik het toevoegen van structured data erg belangrijk. Ik doe dit handmatig via een schema mark-up generator. Persoonlijk gebruik ik deze functie van Yoast dus niet. Ik vind de functie namelijk veel te oppervlakkig. Ik geef graag zelf aan welke structured data ik aan een artikel mee wil geven. Het handmatig invoeren kost wel meer tijd. Verderop in deze Yoast review lees je of er concurrenten zijn die dit beter doen. Hoe je snel structured data kan toevoegen, lees je hier.

Sociaal tab

Met het sociaal-tab kun je direct een Facebook of Twitter post opmaken. Deze functie is puur bedoeld om van tevoren te kunnen zien hoe je post eruit ziet, je kunt niet delen vanuit Yoast. Omdat ik deze functionaliteit ook te beperkt vind, gebruik ik dit niet. Dat betekent niet dat het een slechte functie is. Je kunt je post namelijk opmaken met alle informatie uit de plugin, dit gaat zelfs automatisch. Op deze manier kun je heel snel zien hoe je post wordt getoond.

4. Geavanceerde functies

In het SEO-tab vind je onderaan wat extra functies. Deze extra functies bestaan uit 4 menu’s.

Gerelateerde keyphrase

Dit is een premium functionaliteit. Hier kan je extra keywords invullen die worden gebruikt voor het bepalen van je score in de plugin. Met de premiumversie krijg je ook de mogelijkheid om gerelateerde keywords te zien. Dit zijn keywords waarvan Yoast denkt dat het betere woorden zijn.

SEO-prestaties bijhouden

Dit is ook een premium functionaliteit. De prestaties bijhouden is een basale versie van de rank-tracker die vindt in tools als Ahrefs. Persoonlijk gebruik ik liever Ahrefs voor deze functionaliteit omdat dat een uitgebreidere, meer bruikbare tool is.

Cornerstone Content

Hier kun je aangeven of de post of pagina “cornerstone content” is. Dit zijn de belangrijkste pagina’s op je site.

Yoast review voorbeeld geavanceerd

Geavanceerd

In dit menu, die bij de gratis versie van Yoast hoort, kun je 5 voorkeuren aangeven.

Sta zoekmachines toe om dit bericht te tonen in zoekresultaten

Hier kun je aangeven of dit bericht door zoekmachines mag worden gevonden. Normaal gesproken laat je dit op Ja staan. Zet je dit op Nee, dan wordt er een noindex tag aan de pagina toegevoegd.

Moeten zoekmachines links volgen op dit bericht?

Hiermee geef je aan of links “gevolgd” mogen worden. Als je dit op Ja laat staan, krijgen alle links op de pagina een dofollow tag. Hiermee geef aan dat alle links te vertrouwen zijn, waarde toevoegen en dat je er niet voor hebt betaald. In principe kun je dit op ja laten staan.

Meta robots

Hier krijg je 3 opties waarmee je bepaalde zaken kunt uitsluiten. Dit zijn: Geen afbeeldingenindex, geen archief en geen snippets. Respectievelijk betekent dit: afbeeldingen worden niet geïndexeerd, zoekmachines krijgen geen toegang tot een cached versie en er mogen geen snippets van de inhoud worden gemaakt. Hoewel het lijkt alsof je er maar een kan selecteren, kunnen deze opties tegelijk worden gebruikt.

Kruimelpadtitel

Oftewel de breadcrumb. Als je hier iets invult, maakt Yoast structured data aan. Hiermee maak je bezoekers duidelijk wat de hiërarchie is van de website. Ook is dit te zien in zoekresultaten.

Canonieke URL

Als je posts hebt met vergelijkbare content, of posts waarvan de url’s op elkaar lijken, zijn canonieke url’s een manier om verwarring te voorkomen. Als je hier een url invult, laat je Google weten dat de originele inhoud hier te vinden is. Hier kun je meer over lezen in mijn blog technische seo.

5. Premium versie review

De premiumversie kost €99 per jaar. In deze versie krijg je toegang tot alle premium functies van de plugin, de Yoast academy en toegang tot de 24/7 klantenservice. Met de upgrade naar het plugin abonnement van €299  krijg je op 5 websites Yoast Premium.

Is de Premiumfunctie het geld waard?

Als je overweegt de premiumversie te kopen puur voor de extra functies, vind ik het niet waard. De gratis versie biedt meer dan genoeg functies. Voor een premium functie als SEO-prestaties bestaan veel betere services die ik eerder zou kopen dan Yoast premium. Deze services bieden namelijk veel uitgebreidere functionaliteit. Yoast premium is het alleen waard bij een grote website die veel support nodig heeft. Bij de gratis versie heb je hier namelijk alleen toegang tot het forum.

Yoast premium versie prijzen

6. Andere SEO plugins

Rankmath

Rankmath is net als Yoast een alles in een WordPress SEO plugin. De plugin werkt op een vergelijkbare manier. Je krijgt een SEO-score en suggesties over wat je kunt verbeteren. De plugin scoort je pagina op meer dan 100 factoren. Daarnaast krijg je bij Rankmath optimalisatietools voor de hele site. De plug-in kan volledige site-audits voor uitvoeren en laten weten of er fouten zijn. De plugin heeft een gratis versie en 3 premium niveaus. Rankmath is de grootste concurrent van Yoast en biedt veel nuttige functies. De premiumversie is veel uitgebreider met integraties in andere tools. Absoluut aan te raden dus om een keer uit te proberen.

SEOpress

SEOpress heeft in vergelijking met Yoast iets minder gratis features. Het betaalde abonnement is wel goedkoper, dus dat is een afweging die je kunt maken. De Pro versie van SEOpress, die $49 kost,  is namelijk behoorlijk compleet. Deze versie is te gebruiken met een ongelimiteerd aantal websites.

All in One SEO

Hoewel de betaalde versie van All in One SEO wat beperkt is, kan ik de betaalde versie wel aanraden. AIOSEO basis voor $49.50 per jaar is vrij uitgebreid en mooi ontworpen. Deze versie is op 1 website te gebruiken. Qua gebruiksvriendelijkheid is AIOSEO beter dan Yoast. Ik vind de interface van AIOSEO veel overzichtelijker waardoor je beter door hebt wat je kunt aanpassen en verbeteren.

7. Conclusie

Hoewel de concurrentie aardig op de deur staat te kloppen, is Yoast voor mij nog steeds de beste SEO plugin. De opties die Yoast biedt in de gratis versie zijn ruim en gemakkelijk te gebruiken. De premiumversie kan ik niet aanbevelen. Deze bevat te weinig toegevoegde waarde. Premium functionaliteiten als SEO-prestaties volgen zijn niet uitgebreid genoeg om te kunnen concurreren met diensten als Ahrefs of SEMrush.

Wat opvalt is dat andere plugins qua design en gebruiksvriendelijkheid aan het inlopen zijn op Yoast. Rankmath is wat mij betreft ongeveer op gelijke hoogte gekomen met Yoast. Zeker als je de premiumversie vergelijkt, komt Rankmath als winnaar uit de bus. Yoast moet, volgens mij, gaan zorgen dat ze design en gebruiksvriendelijkheid aan pakken. Doen ze dit niet, zijn ze wat mij betreft de koppositie kwijt.

Veelgestelde vragen

1. Is Yoast gratis

Ja, Yoast heeft een gratis versie. De gratis versie is uitgebreid genoeg en heeft de meest nuttige functies. De premiumversie van Yoast kost €99 per jaar.

2. Is Yoast de beste SEO plugin?

Naar mijn mening is Yoast, ondanks stevige concurrentie de beste SEO plugin.

3. Kan Yoast een schema aanmaken?

Ja, Yoast kan automatisch een schema aanmaken. Yoast voegt, als je dit instelt, structured data toe aan de code. Deze structured data geeft Google extra informatie over de inhoud van de pagina. Deze functie is echter redelijk beperkt en onoverzichtelijk.

4. Moet je altijd een SEO plugin installeren?

Het installeren van een SEO plugin zoals Yoast is natuurlijk niet verplicht, maar het maakt de on page SEO wel makkelijker en overzichtelijker. Kies er een met, zoals bij Yoast, een gratis versie. Zo kom je er achter of de plugin bij je past.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.