Hoe stel je een 301 redirect in?

Een 301 redirect, is een permanente omleiding van een pagina naar een andere URL. Door een 301 redirect in te stellen, zorg je ervoor dat je bezoekers op een niet werkende, of verkeerde pagina uitkomen.

Hoe stel je een 301 redirect in? Dat ligt eraan. Met een WordPress website kan het makkelijk via een plugin, maar er zijn ook andere manieren. Die vergen wel iets meer technische kennis.

Op deze pagina staan affiliate links

SEO-teksten schrijven

1. Een 301 redirect instellen

Met een 301 redirect maak je een permanente omleiding van een pagina naar een andere URL. Hiermee zorg je dat je bezoekers op de goede pagina uitkomen. Als ze op de ‘oude’ pagina uitkomen, zouden ze een 404 melding te zien krijgen.

Wanneer iemand een 404 pagina te zien krijgt, is de kans zeer groot dat ze je website gaan verlaten. Dit kan grote gevolgen hebben voor je SEO en je positie op de SERP (Search Engine Result Page).

Wanneer je een pagina verplaatst zonder een 301 redirect in te stellen, gaat de waarde die de oude pagina heeft opgebouwd verloren. Met de 301 status code kan Google de opgebouwde waarde doorgeven aan de nieuwe URL.

Een 301 redirect instellen op elke website

Er zijn verschillende manieren op een redirect in te stellen. Soms kun je een plugin of tool gebruiken, maar die zijn niet op alle websites te gebruiken. Het direct aanpassen van een .htaccess bestand werkt overal, mits je toegang hebt tot je host.

Redirect aanmaken via .htaccess

1. Maak verbinding met de FTP server van je host. Bijvoorbeeld met FileZilla.
2. Maak .htaccess bestand aan als dat er nog niet is.
3. Open het bestand, bijvoorbeeld met Brackets. Dit is een broncode editor. Voeg de onderstaande regel toe:
Redirect 301 /jouw-oude-url https://jetoffewebsite.nl/jouw-nieuwe-url

Meer dan een redirect instellen? Kopieer en plak deze tekst een plaats deze onder je vorige redirect.

Niet comfortabel met het aanpassen van een .htacces bestand? Als je gebruik maakt van WordPress, en dus ook Divi of Elementor, kun je ook een plugin gebruiken.

Pijl en 301 redirect

2. Plugins om een redirect mee in te stellen

Het grote voordeel van WordPress is dat er duizenden plugins bestaan die vaak gratis zijn. Voor het instellen van een 301 redirect, kun je naast het aanpassen van het .htacces bestand ook een plugin gebruiken.

Redirection

Redirection is een simpele, maar niet te onderschatten plugin. Redirection is heel makkelijk om te gebruiken, maar je kunt gebruik maken van krachtige opties, zoals het instellen van voorwaarden voor redirects. De meest krachtige optie is het instellen van Regex redirects. Hiermee laat je de plugin zoeken naar bepaalde samenstelling van een url. Alle pagina’s met die samenstelling in de url worden omgeleid. Zo hoef je niet voor elke pagina een aparte omleiding te maken.

Bijvoorbeeld:

Een omleiding met de bron-URL /mijn-url komt alleen overeen met verzoeken voor /mijn-url.

Een omleiding met de bron-URL /mijn-url/* komt overeen met verzoeken voor:

  • /mijn-url/dit artikel
  • /mijn-url/dat artikel

Yoast SEO

Yoast SEO is een plugin voor WordPress waarmee je de optimalisaties van je website regelt. Met de plugin stel je keywords in, zorg je voor metatekst bij je pagina’s en stel je redirects in. Het instellen van redirects via Yoast is wel een betaalde feature in het premium pakket. Dit pakket kost €99 per jaar. Lees mijn review over Yoast voor nog veel meer informatie over de plugin.

3. Wanneer stel je een 301 redirect in?

Met een 301 redirect stel je een permanente omleiding in. Dit kan in verschillende situaties worden gebruikt.

Oude pagina’s

Wanneer je oude pagina’s op je website hebt die niet meer relevant zijn of niet langer bestaan, is het een goed idee om een 301 redirect in te stellen naar een nieuwe, relevante pagina. Hierdoor worden bezoekers die naar de oude URL verwijzen, automatisch omgeleid naar de nieuwe locatie zonder een 404-fout te krijgen.

Een nieuwe website

Als je een volledig nieuwe website hebt gemaakt die de content van je oude website dekt, is het essentieel om 301 redirects in te stellen van de oude URL’s naar de overeenkomstige URL’s op de nieuwe site. Dit zorgt ervoor dat de bestaande waarde en rangorde in zoekmachines wordt behouden en voorkomt dat gebruikers op dode links stuiten.

Pagina’s verwijderen

Wanneer je besluit om een pagina van je website te verwijderen, zoals een verlopen aanbieding of een niet-relevante pagina, is het raadzaam om een 301 redirect in te stellen naar een andere relevante pagina. Dit voorkomt dat bezoekers op een 404-foutpagina terechtkomen en biedt hen in plaats daarvan een nuttige alternatieve bestemming.

URL-herstructurering

Als je de structuur van je website-URL’s wilt wijzigen om ze gebruiksvriendelijker of zoekmachinevriendelijker te maken, dien je 301 redirects in te stellen van de oude URL’s naar de nieuwe URL’s. Hierdoor worden zowel gebruikers als zoekmachines naar de bijgewerkte pagina’s geleid zonder verlies van verkeer of SEO-waarde.

Gratis SEO Check

Hoe is jouw vindbaarheid online? Kom erachter welke cruciale stappen je moet zetten je website beter vindbaar te maken.

4. Andere redirects

Een 301 redirect is een van de 10 redirects die je kunt gebruiken. Andere redirects gebruik je voor andere doeleinden en sommige kan je beter niet gebruiken. Daarom worden hier alleen relevante redirect codes genoemd.

301: Definitief verplaatst

De pagina is definitief verplaatst.

302: Gevonden (Tijdelijk verplaatst)

Een tijdelijk verhuisbericht. De browser of crawler ziet dat de pagina bestaat en stuurt deze direct door naar een nieuwe locatie. Als een 302 redirect lang bestaat, wordt het een 301 redirect. Gebruik deze redirect niet voor een permanente wijziging.

303: Zie andere

Een 303 redirect verwijst naar een andere pagina en is niet nuttig voor SEO.

Gebruik daarom voor tijdelijke redirects, waarbij je de HTTP aanvraagmethode moet handhaven, de striktere 307 Temporary Redirect respons.

307: Tijdelijke omleiding

De 307 redirect is nogal technisch, dus als je websites met code bouwt, zul je deze weleens tegenkomen. De 307 redirect gebruik bij een tijdelijke omleiding waarbij de HTTP-aanvraagmethode moet worden gehandhaafd,

308: Definitieve omleiding

Gelijk aan de 307 redirect, maar dan permanent.

5. Andere HTML status codes

1xx informatieve response

Een 1xx informatieve statuscode betekent dat de server het verzoek heeft ontvangen en het proces voortzet. Een 1xx-statuscode is puur tijdelijk en wordt gegeven terwijl de aanvraagverwerking doorgaat.

2xx success

Deze status geeft aan dat de door de client gevraagde actie is ontvangen, begrepen en geaccepteerd. Deze zie je bijvoorbeeld in Ahrefs als de link goed werkt.

3xx redirection

De 3xx status codes zijn redirects.

4xx client errors

Deze klasse statuscode is bedoeld voor situaties waarin de fout door de client lijkt te zijn veroorzaakt. Onder andere de alom bekende 404 fout waarbij een pagina niet bestaat.

5xx server errors

De server heeft een verzoek niet uitgevoerd. Reactie statuscodes die beginnen met het cijfer “5” geven gevallen aan waarin de server weet dat er een fout is opgetreden of niet in staat is om het verzoek uit te voeren.

Veelgestelde vragen

1. Hoe stel je een 301 redirect in?

Je kunt een 301 redirect instellen door in de Ftp-server van je host handmatig een redirect toe te voegen. Deze methode werkt voor elke soort website, maar alleen als in kunt loggen bij de host. Heb je een WordPress websites? Dan kun je er ook voor kiezen om via een app redirects in te stellen.

2. Wat is een 301 redirect?

Met een 301 redirect stel je een permanente omleiding in van een pagina naar een andere url.

3. Hoe gebruik je redirects?

Met een 301 redirect kun je bijvoorbeeld verkeer dat naar een verouderde pagina gaat naar een nieuwe versie sturen. De waarde die de oude pagina heeft opgebouwd, blijft bestaan.

4. Wat is de beste redirect plugin voor WordPress?

De beste gratis plugin om redirects mee in te stellen is Redirection. Deze plugin is makkelijk in gebruik, maar je hebt ook de optie om krachtige functies te gebruiken.

 

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.