Hoe kies je het juiste focus keyphrase in Yoast SEO

Het kiezen van een focus keyphrase kan een uitdaging zijn, maar het is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat je content gevonden wordt door je doelgroep. Je vult je focus trefwoord in bij Yoast om er voor te zorgen dat de plugin je tips kan geven voor je artikel.

Met een focus keyphrase kun je je content verbeteren
Het kiezen van een focus keyphrase kan een tijdrovend proces zijn, maar het is de moeite waard om de tijd te nemen om een goede keuze te maken. Door je te richten op relevante, populaire zoekwoorden kun je ervoor zorgen dat je content gevonden wordt door je doelgroep. Als je een goede keyphrase hebt gevonden, vul je die in bij Yoast.

Een focus keyphrase is een woord of een woordcombinatie waar je je inhoud op richt, zodat zoekmachines begrijpen waar je pagina over gaat en deze kunnen indexeren op relevante zoekresultaten.

Key Takeaways

  • Een focus keyphrase is cruciaal voor SEO-optimalisatie van content. Het helpt zoekmachines te begrijpen waar je pagina over gaat en deze te indexeren voor relevante zoekresultaten.
  • Yoast SEO is een populaire tool voor het kiezen en analyseren van focus keyphrases. Het geeft waardevolle suggesties voor het verbeteren van content op basis van de geselecteerde keyphrase.
  • Het kiezen van de juiste focus keyphrase vergt aandacht en onderzoek. De keyphrase moet aansluiten bij je content, de intentie van je doelgroep en moet relevant zoekvolume hebben.
  • Een effectieve methode voor het kiezen van een focus keyphrase bestaat uit meerdere stappen: bepaal eerst je content, identificeer dan een focus keyphrase waar mensen naar zoeken, onderzoek het zoekvolume, bekijk de concurrentie op Google, gebruik long-tail keywords en gerelateerde zoekwoorden.

1. Wat is een focus keyphrase

De Yoast-plugin, een populaire SEO-tool voor WordPress, maakt gebruik van focus keyphrases om je te helpen bij het optimaliseren van je content. Het stelt je in staat om de focus keyphrase in te voeren en analyseert vervolgens je artikel om te zien hoe goed het is geoptimaliseerd voor die specifieke term. De plugin biedt waardevolle suggesties en feedback om je te helpen je content te verbeteren en hoger te scoren in de zoekresultaten.

Het kiezen van de juiste focus keyphrase om in te vullen is erg belangrijk. Wanneer je een trefwoord invult die niet aansluit bij je doelgroep, of weinig volume heeft, optimaliseer je de pagina voor het verkeerde keyword.

De keyphrase moet dan ook relevant zijn voor je content en aansluiten bij de intentie van je doelgroep. Het is belangrijk om te begrijpen waar mensen naar zoeken wanneer ze je producten, diensten of informatie proberen te vinden. Door onderzoek te doen naar zoekwoorden en te kijken naar zoekvolumes en concurrentie, kun je een effectieve focus keyphrase bepalen die je helpt om je doelgroep beter te bereiken.

2. Bepaal wat je wilt schrijven

Voordat je een focuszoekwoord kiest, is het belangrijk om te beslissen wat je wilt schrijven. Dit helpt je om te bepalen welke zoekwoorden of sleutelzinnen het meest relevant zijn voor je doelgroep.

Definieer je doel:

Informatie verstrekken: Als je hoofddoel is om informatie te verstrekken, zorg er dan voor dat je content educatief en informatief is. Dit kan bijvoorbeeld tutorials, handleidingen, nieuwsberichten of informatieve artikelen omvatten.

Vermaken: Als je doel is om je lezers te vermaken, concentreer je dan op het creëren van boeiende en vermakelijke content. Denk aan verhalen, humor, of creatieve stukken die de interesse van je publiek wekken.

Inspireren: Als je wilt inspireren, deel dan persoonlijke verhalen, succesverhalen, of motivatieberichten die anderen kunnen inspireren om actie te ondernemen.

Iets verkopen: Als je producten of diensten wilt verkopen, richt je dan op het maken van overtuigende verkooppagina’s of content die de voordelen van je aanbod benadrukt en potentiële klanten aanspoort tot actie.

Identificeer je doelgroep:

Demografische informatie: Begrijp de leeftijd, geslacht, locatie en andere demografische gegevens van je doelgroep. Dit kan je helpen bij het aanpassen van je content aan hun specifieke behoeften.

Interesses en behoeften: Identificeer de interesses, problemen en behoeften van je doelgroep. Wat drijft hen? Wat willen ze weten of bereiken? Dit stelt je in staat om content te creëren die relevant is en waarde biedt.

Koopgedrag: Als je iets wilt verkopen, begrijp dan het koopgedrag van je doelgroep. Welke informatie hebben ze nodig om een aankoopbeslissing te nemen? Bied deze informatie in je content.

Maak gebruik van actualiteit:

Trends en nieuws: Houd de laatste trends en nieuws in jouw vakgebied of branche in de gaten. Schrijf content die inspeelt op deze actuele gebeurtenissen, omdat dit je content relevanter maakt en meer aandacht kan trekken.

Seizoensgebondenheid: Pas je content aan op basis van seizoensgebonden gebeurtenissen, vakanties of speciale dagen. Dit kan helpen om je content fris en actueel te houden.

Ik ben Thomas, freelance SEO-Specialist. Met een doelgerichte strategie zorg ik ervoor dat alle kansen op jouw website worden benut om naar de top te klimmen in Google.

Neem contact op!

Weten wat ik voor je kan doen? Start met de gratis SEO Check!

3. Zoek een focus keyphrase waar mensen naar zoeken

Als je hebt bepaald wat je wilt schrijven, is het tijd om te zoeken naar een focus keyphrase waar mensen naar zoeken. Je kunt hiervoor verschillende tools gebruiken, zoals Ahrefs of Google Trends, om te bepalen welke zoekwoorden veelgebruikt zijn in zoekmachines.

Dit is de belangrijkste stap. Als je dit overslaat, heb je grote kans dat niemand jouw tekst ooit gaat lezen. De meeste blogs stoppen omdat ze nooit worden gelezen.

4. Onderzoek het zoekvolume

Als je een belangrijke zoekterm hebt gekozen om je op te richten, is het belangrijk om te kijken hoe vaak mensen specifiek naar dat woord of die zin zoeken. Dit heet zoekvolume. In tools als Ahrefs krijg je een maandelijks zoekvolume te zien. Hoe hoger dit getal, hoe meer mensen er op zoeken.

Dit kan je helpen beslissen of het de moeite waard is om tijd en energie te investeren in het verbeteren van je inhoud voor dat zoekwoord. Door dit onderzoek te doen, kan je slim kiezen waar je je aandacht op richt en je beperkte middelen effectief gebruiken. Zo kan je je concentreren op de zoekwoorden die de meeste impact hebben op je doelgroep en potentiële bezoekers.

5. Google je Focus Keyphrase

Voordat je definitief een focus keyphrase kiest, is het verstandig om deze in Google op te zoeken en naar de zoekresultaten te kijken. Op die manier kun je beoordelen of de gekozen sleutelzin een goede keuze is en of de concurrentie voor die specifieke keyphrase haalbaar is.

Het bekijken van de zoekresultaten geeft je een beter inzicht in hoe andere websites en inhoud met betrekking tot die keyphrase presteren. Dit helpt je om een weloverwogen beslissing te nemen en te bepalen of het de moeite waard is om je inspanningen te richten op het optimaliseren van je inhoud voor die keyphrase.

Yoast review voorbeeld

6. Gebruik long-tail keywords

Het kan een slimme zet zijn om te mikken op long-tail keywords, oftewel zoekwoorden die uit meer woorden bestaan en minder vaak worden gezocht.

Het voordeel van deze keywords is dat er over het algemeen minder concurrentie voor is. Door je te richten op long-tail keywords, vergroot je je kans op succes.

Omdat ze specifieker zijn, kunnen long-tail keywords je helpen om gericht verkeer naar je website te trekken, doordat ze beter aansluiten bij de specifieke behoeften en intenties van de gebruikers.

Daarnaast is de conversiepotentie over het algemeen hoger bij long-tail keywords, omdat mensen die deze zoekwoorden gebruiken vaak al een duidelijkere intentie hebben. Door je te concentreren op deze minder competitieve, maar relevante zoekwoorden, kun je je positie in de zoekresultaten verbeteren en meer gericht verkeer naar je website genereren.

Voor betere zoekprestaties kun je een focus keyphrase gebruiken

7. Gebruik gerelateerde zoekwoorden

Door gerelateerde zoekwoorden te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat je content completer is en gemakkelijker te begrijpen is voor Google. Gerelateerde zoekwoorden kunnen ook helpen om de conversieratio’s te verhogen.

Gebruik dus synoniemen en varieer in de gebruikte woorden. Je hoeft niet vast te houden aan het hoofd trefwoord, maar experimenteer met synoniemen.

Herhaal het focus keyword regelmatig in de tekst, maar niet te vaak. Het moet nog steeds prettig zijn om te lezen. Afhankelijk van de lengte van de tekst is het aan te raden om het focus keyword te gebruiken tussen de 1,5% en 3,5% van het aantal woorden in de tekst.

8. Waar gebruik je de focus keyphrase op je pagina?

Om je SEO te verbeteren, is het belangrijk dat je het focus keyword op de juiste plaatsen zet.

Het focus keyword moet worden geplaatst in de URL van het bericht, zodat zoekmachines begrijpen waar de pagina over gaat.

Daarnaast moet het keyword voorkomen in de titel van het artikel, omdat dit één van de belangrijkste elementen is voor zoekmachines om te begrijpen waar de pagina over gaat.

Het is ook belangrijk dat het keyword aanwezig is in de meta description van de tekst, zodat mensen in de zoekresultaten kunnen zien waar de pagina over gaat.

Gebruik het focus keyword in de eerste alinea van de tekst, zodat zoekmachines en lezers snel een idee hebben van de inhoud van de pagina.

9. Maak gebruik van lokale keywords

Als je een lokaal bedrijf hebt, kan het gebruik van lokale keywords in je content helpen om je beter te laten ranken in de zoekresultaten van zoekmachines voor specifieke regio’s.

Bijvoorbeeld, in plaats van alleen te optimaliseren voor het zoekwoord “kapper”, kun je ook gebruik maken van lokale zoekwoorden zoals “kapper in Amsterdam” of “kapper in Den Haag”.

Veelgestelde vragen

1. Wat is het belang van het kiezen van een focus keyphrase?

Het kiezen van een focuszoekwoord is belangrijk omdat het helpt om ervoor te zorgen dat je content gevonden wordt door je doelgroep.

Door te focussen op specifieke zoekwoorden, kun je ervoor zorgen dat je content beter gevonden wordt in de zoekresultaten van zoekmachines en dat je beter converterende traffic aantrekt.

2. Hoe kun je een focus keyphrase kiezen?

Er zijn verschillende stappen die je kunt volgen om een focuszoekwoord te kiezen: Zoek een focuszoekwoord waarnaar mensen zoeken; onderzoek het zoekvolume; gebruik gerelateerde zoekwoorden; voeg meerdere focuszoekwoorden toe; maak gebruik van SEO-tools; gebruik lokale zoekwoorden; vermijd keywords met een te hoog zoekvolume; vermijd zoekwoorden die te specifiek of te breed zijn.

3. Hoe kun je gebruik maken van SEO Tools om een focuszoekwoord te kiezen?

Er zijn talloze SEO-tools die je kunt gebruiken om een focus keyphrase te kiezen. Deze tools kunnen je laten zien welke zoekwoorden populair zijn, relevant voor je doelgroep en het best presteren in termen van zoekvolume en concurrentie. Bijvoorbeeld Google Trends of Ahrefs.

4. Wat is een focus keyphrase?

Een focus keyphrase is een woord of een woordcombinatie waar je je inhoud op richt, zodat zoekmachines begrijpen waar je pagina over gaat en deze kunnen indexeren op relevante zoekresultaten.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.