Gratis afbeeldingen: 25 beste websites met stockfoto’s

Afbeeldingen zijn een belangrijk onderdeel van elke goede website of tekst. Ze helpen om inhoud aantrekkelijker en gemakkelijker te begrijpen te maken en kunnen de boodschap versterken die je probeert over te brengen.

Het gebruik van afbeeldingen kan helpen om de aandacht van je doelgroep te trekken, de inhoud te verduidelijken en een emotie of gevoel over te brengen. Maar soms kan het vinden van de juiste afbeeldingen voor je content moeilijk en duur zijn.

Gelukkig zijn er talloze gratis fotosites beschikbaar op internet die afbeeldingen aanbieden die je kunt gebruiken voor je content zonder kosten. Of je nu een blogger, marketeer, ondernemer of gewoon iemand bent die afbeeldingen nodig heeft voor persoonlijk gebruik, er is altijd wel een site met gratis afbeeldingen die aan je behoeften voldoet.

Gratis afbeeldingen downloaden logo

Het gebruik van afbeeldingen is vooral belangrijk voor websites. Wanneer bezoekers een website openen, scannen ze meestal de pagina en kijken ze vooral naar afbeeldingen. Afbeeldingen passen daarom in elke contentstrategie.

Dit betekent dat het hebben van hoogwaardige afbeeldingen van cruciaal belang is om de aandacht van je doelgroep te trekken en hen te helpen begrijpen waar je website over gaat.

Bovendien kunnen afbeeldingen bijdragen aan het verbeteren van de gebruikerservaring van je website. Door afbeeldingen op de juiste manier te gebruiken, kunnen ze helpen om de inhoud te organiseren en de leesbaarheid van de tekst te verbeteren.

Ook bij het schrijven van teksten kunnen afbeeldingen helpen om de inhoud beter te begrijpen en te onthouden. Afbeeldingen kunnen helpen om de boodschap te versterken en de lezer te helpen zich de inhoud gemakkelijker te herinneren.

Dit is vooral belangrijk als je complexe informatie of gegevens moet overbrengen. Door een afbeelding te gebruiken om deze informatie te visualiseren, kunnen lezers het gemakkelijker begrijpen en onthouden.

Het vinden van de juiste afbeeldingen kan echter moeilijk zijn. Niet iedereen heeft de mogelijkheid of het budget om professionele fotografen in te huren of stockfoto’s te kopen. Maar met gratis fotosites kunnen gebruikers toegang krijgen tot hoogwaardige afbeeldingen die gratis te gebruiken zijn voor persoonlijk en commercieel gebruik.

1. Meest voorkomende licenties

Als je gaat zoeken naar gratis afbeeldingen, moet je altijd kijken naar de licentie. Er zijn verschillende licenties, met verschillende regels wat betreft het gebruik.

Lees voordat je een afbeelding gaat gebruiken goed de regels, zodat je precies weet wat je wel en niet met de afbeelding mag doen.

Rechtenvrij of CC0 (Royalty Free – RF)

De rechtenvrije afbeelding is het meeste populair en het meest voordelig. Hoewel de naam doet vermoeden, betekent Rechtenvrij niet dat de afbeelding gratis is. Met een rechtenvrije afbeelding hoef je geen royalty’s, of kosten, meer te betalen aan de eigenaar. Je krijgt een licentie voor de afbeelding, waarmee het eigenaarschap bij de maker blijft. De eigenaar kan nog steeds beperkingen opleggen over het gebruik. Zo mag je bij Pexels gratis een afbeelding gebruiken en er zelfs geld mee verdienen, maar je mag het niet zomaar op een shirt drukken en dat shirt verkopen.

Voordelen van Rechtenvrije afbeeldingen:

✅ Vaak goedkoop of gratis te gebruiken

✅ Mag gebruikt worden in een commerciële situatie

✅ Mag worden bewerkt

Nadelen van Rechtenvrije foto’s

❌ Wordt vaak door veel bedrijven en particulieren gebruikt, dus niet uniek

❌ Wordt door websites vaak niet gecontroleerd op auteursrechten en herkenbare personen. Er is dus altijd een risico met Rechtenvrije foto’s.

Rights Managed (RM)

Het grote nadeel van Rechtenvrije afbeeldingen wordt opgelost met de Rights Managed licentie. Met een RM-licentie krijg je namelijk exclusieve gebruiksrechten.

Met een RM-licentie heb jij, en jij alleen het recht om deze afbeelding te gebruiken. Wel gelden er voorwaarden aan dit recht. Zo is er vaak vastgelegd dat je op een bepaalde manier, voor een bepaalde periode, in een bepaald deel van de wereld en voor een beperkt volume de afbeelding mag gebruiken.

Gratis afbeelding - Handen schudden om de rechten

Hier zitten natuurlijk wel kosten aan verbonden, een afbeelding met RM-licentie kan duizenden euro’s kosten. Exclusiviteit heeft een flink prijskaartje!

Voordelen van Rights Managed afbeeldingen:

✅ Exclusiviteit, je zult de afbeelding nergens anders tegenkomen

✅ Mag gebruikt worden in een commerciële situatie

Nadelen van Rights Managed afbeeldingen

❌ Er hangt een stevig prijskaartje aan

❌ Je moet vooraf goed weten hoe je de afbeelding wil gebruiken, dit heeft invloed op de prijs

Uitgebreide licenties

Deze licentie lijkt op de Rechtenvrije variant, maar de Uitgebreide licentie is nodig als je de afbeelding wil gebruiken buiten de beperkingen van een Rechtenvrije afbeelding. Bijvoorbeeld als je de afbeelding vaker dan toegestaan binnen de Rechtenvrije licentie wil reproduceren. Met de Uitgebreide licentie heb je de mogelijkheid om de rechten op de afbeeldingen uit te breiden. Je betaalt voor gebruik dat niet is toegestaan op basis van de standaard Rechtenvrije licentie.

Uitgebreide stockfoto-licenties zijn duurder dan de standaard Rechtenvrije licentie. Het is een soort Rights Managed Light.

Voordelen van Uitgebreide licentie afbeeldingen:

✅ Bredere rechten dan Rechtenvrij en goedkoper dan RM

✅ Mag gebruikt worden in een commerciële situatie

Nadelen van Uitgebreide licentie afbeeldingen

❌ Moeilijker vindbaar in beeldbanken

Voordat je ergens afbeeldingen gaat downloaden, lees de voorwaarden altijd goed door. Op de meeste websites die ik noem zijn de afbeeldingen gratis, maar hebben velen toch restricties. Bedenk dus goed waar je de afbeelding voor wil gebruiken.

Gratis SEO Check

Hoe is jouw vindbaarheid online? Kom erachter welke cruciale stappen je moet zetten je website beter vindbaar te maken.

#1 Unsplash

https://unsplash.com/

Licentie: Eigen licentie

✅ Gratis downloaden en gebruiken voor commerciële projecten, zonder de auteur te noemen.

❌ Doorverkopen zonder significante veranderingen.

#2 Pixabay

https://pixabay.com/

Licentie: CC0

✅ Gratis downloaden en gebruiken voor commerciële projecten, zowel digitaal als geprint, met uitzonderingen. Je hoeft de auteur niet te benoemen. Je mag content van Pixabay bewerken.

❌ Niet doorverkopen zonder veranderingen of op andere stockwebsites plaatsen. Zorg dat je herkenbare personen niet in een slecht daglicht plaatst. Je mag herkenbare personen of merken niet gebruiken om je eigen bedrijf beter te laten lijken.

#3 Pexels

https://www.pexels.com/

Licentie: Eigen licentie, sommige content CC0

✅ Gratis downloaden en gebruiken voor commerciële projecten, zowel digitaal als geprint, met uitzonderingen. Je hoeft de auteur niet te benoemen. Je mag content van Pixabay bewerken.

❌ Niet doorverkopen zonder veranderingen of op andere stockwebsites plaatsen. Zorg dat je herkenbare personen niet in een slecht daglicht plaatst.  Je mag herkenbare personen of merken niet gebruiken om je eigen bedrijf beter te laten lijken.

#4 Stocksnap

https://stocksnap.io/

Licentie: CC0

✅ Gratis downloaden en gebruiken voor commerciële projecten zonder de auteur te noemen. Je mag content van Stocksnap bewerken.

❌ Niet gebruiken om jouw bedrijf beter te laten lijken. Je krijgt geen garantie, en je hebt geen recht om de auteur aansprakelijk te stellen.

#5 Life of Pix

https://www.lifeofpix.com/

Licentie: Gratis via Publiek Domein

✅ Gratis gebruiken voor commerciële projecten.

❌ Maximaal 10 afbeeldingen herdistribueren.

#6 Pikwizard

https://pikwizard.com/

Licentie: Rechtenvrij

✅ Gratis gebruiken voor commerciële projecten, met uitzonderingen.

❌ Content niet op een andere stockwebsite plaatsen.

#7 Burst

https://burst.shopify.com/

Licentie: Rechtenvrij

✅ Gratis gebruiken voor commerciële projecten.

❌ Niet doorverkopen of op een andere stockwebsite plaatsen.

#8 Rawpixel

https://www.rawpixel.com/

Licentie: CC0 en
Redactioneel gebruik. 

✅ CC0: Gratis gebruiken voor commerciële projecten, zonder de auteur te noemen.

✅ Redactioneel gebruik: Alleen te gebruiken in nieuwsberichten en non-commerciële doeleinden.

❌ CC0: Niet doorverkopen of op andere stockwebsites plaatsen. Je mag niet zeggen dat het werk van jou zelf is.

❌ Redactioneel gebruik: Niet gebruiken voor commerciële doeleinden.

 

#9 RGB Stock

https://www.rgbstock.nl/

Licentie: Eigen licentie

✅ Gratis downloaden en gebruiken voor commerciële projecten, zowel digitaal als geprint, met uitzonderingen. Je hoeft de auteur niet te benoemen. Je mag content van Pixabay bewerken.

❌ Niet doorverkopen zonder veranderingen of op andere stockwebsites plaatsen. Zorg dat je herkenbare personen niet in een slecht daglicht plaatst.  Je mag herkenbare personen of merken niet gebruiken om je eigen bedrijf beter te laten lijken.

 

#10 Startup Stock Photo’s

https://startupstockphotos.com/

Licentie: Eigen licentie

✅ Gratis gebruiken voor commerciële projecten.

❌ Niet doorverkopen of bewerken.

#11 Picjumbo

https://picjumbo.com/

Licentie: Eigen licentie

✅ Gratis gebruiken voor commerciële projecten.

❌ Niet doorverkopen, maar je mag de afbeeldingen wel op andere stockfoto websites plaatsen, mits je een redirect gebruikt.

#12 Canva

https://www.canva.com/photos/free/

✅ Alle gratis foto’s, muziek- en videobestanden op Canva kunnen gratis worden gebruikt voor commercieel en niet-commercieel gebruik. Canva garandeert niet dat afbeeldingen, muziek- en videobestanden de juiste releases hebben voor commercieel gebruik. Naamsvermelding is niet verplicht. Je mag de content bewerken.

❌ Identificeerbare personen mogen niet op een beledigende manier worden weergegeven. Je mag geen ongewijzigde kopieën verkopen of op andere stockfoto websites zetten.

#13 Free Images

https://www.freeimages.com/

Licentie: Eigen licentie

✅ Gratis gebruiken voor commerciële projecten, mits je de inhoud eerst bewerkt.

❌ Beelden van personen op vleiende of beledigende manier gebruiken. Je mag content niet gebruiken voor een handelsmerk of logo. Niet ergens anders uploaden. Niet printen of gebruiken op een product voor de verkoop.

#14 Public Domain Archive

https://publicdomainarchive.com/

Licentie: Publiek domein

✅ Publiek domein, geen restricties

#15 Kaboompics

https://kaboompics.com/

Licentie: Eigen licentie

✅ Gratis gebruiken voor commerciële projecten.

❌ Voordat je afbeeldingen verkoopt, moeten ze bewerkt zijn. Herkenbare personen niet in een kwaad daglicht stellen.

#16 Magdeleine

https://magdeleine.co/license/cc0/

 Licentie: Gratis gedeelte CC0 of verplichte naamsvermelding

✅ Gratis gebruiken voor commerciële projecten.

❌ Niet doorverkopen of zonder veranderingen op andere stockfotowebsites plaatsen. Zorg dat je herkenbare personen niet in een kwaad daglicht stelt. Niet gebruiken om jezelf of je bedrijf beter te laten lijken.

 

#17 Free Nature Stock

https://freenaturestock.com/

Licentie: CC0

✅ Gratis gebruiken voor commerciële projecten

❌ Niet doen alsof het werk door jou gemaakt is

#18 ISO Republic

https://isorepublic.com/

Licentie: CC0

✅ Gratis gebruiken voor commerciële projecten

❌ Niet doen alsof het werk door jou gemaakt is

#19 Jay Mantri

https://jaymantri.com/

Licentie: CC0

✅ Gratis gebruiken voor commerciële projecten

❌ Niet doen alsof het werk door jou gemaakt is

#20 FOCA Stock

https://focastock.com/

Licentie: CC0

✅ Gratis gebruiken voor commerciële projecten

❌ Niet doen alsof het werk door jou gemaakt is

#21 Foodies Feed

https://www.foodiesfeed.com/

Licentie: CC0

✅ Gratis gebruiken voor commerciële projecten

❌ Niet doen alsof het werk door jou gemaakt is

#22 Cupcake

https://cupcake.nilssonlee.se/

Licentie: CC0

✅ Gratis gebruiken voor commerciële projecten

❌ Niet doen alsof het werk door jou gemaakt is

#23 Vecteezy

https://www.vecteezy.com/

Licentie: Eigen licentie, hoe meer je betaalt voor een abonnement hoe vrijer je bent in het gebruik. 

Gratis gebruik voorwaarden:

✅ Gratis gebruiken voor commerciële projecten, met voorwaarden en attributie

❌ Print: maximaal 50 prints. Verpakkingen: maximaal 50 verkopen. TV: en online streaming budget maximaal $1000. Reclame: maximaal 10.000 views.

 

#24 Stockvault

https://www.stockvault.net/

Licentie: CC0

✅ Gratis gebruiken voor commerciële projecten

❌ Niet doen alsof het werk door jou gemaakt is

#25 WOC in Tech Chat

https://www.flickr.com/photos/wocintechchat/

Licentie: Creative Commons Attribution

✅ Gratis gebruiken voor commerciële projecten met attributie

❌ Niet doen alsof het werk door jou gemaakt is

Conclusie

Het gebruik van afbeeldingen is vooral belangrijk voor websites. Wanneer bezoekers een website openen, scannen ze meestal de pagina en kijken ze vooral naar afbeeldingen.

Dit betekent dat het hebben van hoogwaardige afbeeldingen van cruciaal belang is om de aandacht van je doelgroep te trekken en hen te helpen begrijpen waar je website over gaat.

Bovendien kunnen afbeeldingen bijdragen aan het verbeteren van de gebruikerservaring van je website. Door afbeeldingen op de juiste manier te gebruiken, kunnen ze helpen om de inhoud te organiseren en de leesbaarheid van de tekst te verbeteren.

Ook bij het schrijven van teksten kunnen afbeeldingen helpen om de inhoud beter te begrijpen en te onthouden. Afbeeldingen kunnen helpen om de boodschap te versterken en de lezer te helpen zich de inhoud gemakkelijker te herinneren.

Dit is vooral belangrijk als je complexe informatie of gegevens moet overbrengen. Door een afbeelding te gebruiken om deze informatie te visualiseren, kunnen lezers het gemakkelijker begrijpen en onthouden.

Het vinden van de juiste afbeeldingen kan echter moeilijk zijn. Niet iedereen heeft de mogelijkheid of het budget om professionele fotografen in te huren of stockfoto’s te kopen. Maar met gratis fotosites kunnen gebruikers toegang krijgen tot hoogwaardige afbeeldingen die gratis te gebruiken zijn voor persoonlijk en commercieel gebruik.

Veelgestelde vragen

1. Wat zijn gratis fotosites en waarom zijn ze handig?

Gratis fotosites zijn websites waar je gratis afbeeldingen kunt downloaden en gebruiken zonder ervoor te hoeven betalen. Ze zijn handig omdat ze toegang bieden tot hoogwaardige afbeeldingen zonder dat je een budget hoeft te hebben of professionele fotografen hoeft in te huren.

2. Waarom is het gebruik van afbeeldingen belangrijk voor een website of tekst?​

Afbeeldingen kunnen helpen om de inhoud beter te begrijpen en aantrekkelijker te maken. Ze kunnen ook helpen om de boodschap die je probeert over te brengen te versterken en de gebruikerservaring van je website te verbeteren.

  3. Hoe vind ik de juiste afbeelding voor mijn website of tekst?​

  Gratis fotosites bieden een handige manier om toegang te krijgen tot hoogwaardige afbeeldingen zonder kosten. Je kunt ook zoeken naar specifieke afbeeldingen door gebruik te maken van zoekwoorden.

  Als je nog steeds geen geschikte afbeelding kunt vinden, kun je overwegen om AI-afbeeldingen te gebruiken.

  4. Wat zijn AI-afbeeldingen en hoe werken ze?​

  AI-afbeeldingen zijn afbeeldingen die gegenereerd zijn door kunstmatige intelligentie. Deze afbeeldingen worden op een zeer realistische manier gemaakt en zijn vrij van auteursrechten. Ze kunnen zonder enige beperking worden gebruikt.

  5. Kan ik elke afbeelding gratis gebruiken van een gratis fotosite?​

  Het is belangrijk om te controleren of de afbeelding die je wilt gebruiken geen auteursrechten of beperkingen heeft.

  Sommige afbeeldingen op gratis fotosites kunnen een licentie vereisen of specifieke toestemming voor gebruik. Controleer daarom altijd de licentievoorwaarden van de afbeelding voordat je deze gebruikt.

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.